Przygotowanie:
Sernik to typowe ciasto polskie, które gości na stołach wielu osób, szczególnie w okresie świątecznym. Propozycja serniczka light może być wykorzystana jako deser lub propozycja słodkiego posiłku.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- energia: 129 kcal;
- białko: 10,3 g;
- tłuszcze: 4,8 g;
- węglowodany: 11,96 g;
Składniki:
- Kostka twarogu półtłustego (200g)
- 1 budyń waniliowy (bez cukru)
- Jogurt naturalny (200 g)
- 2 jaja (120 g)
- 2 łyżki miodu (24 g) (lub słodzik)
- 3 brzoskwinie z puszki (180g)
- łyżka masła do wysmarowania blachy
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka, jogurt, budyń i miód zmiksować z twarogiem przy użyciu blendera. Masy delikatnie połączyć przy pomocy łyżki. Całość umieścić w tortownicy o średnicy 20 cm wysmarowanej masłem. Na wierzchu przystroić owocami. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 40 minut. Smacznego!
Oryginalny przepis pochodzi ze strony Create Your Health
Mariola Kowalska
dietetyk