Przygotowanie:
To kasztany można podać inaczej niż pieczone? Można! Mąka kasztanowa jest idealnym zamiennikem dla mąki tradycyjnej, w szczególności idealna dla bezglutenowców oraz diabetyków, ze względu na zerową zawartość glutenu oraz na niski indeks glikemiczny.
Wartość odżywcza w 4 porcjach:
- Energia 529 kcal
- Białko 8 g
- Tłuszcze 20 g
- Węglowodany 81 g
Składniki:
- 600g mleka migdałowego
- 5 łyżek mąki kasztanowej
- cynamon
- miód/ syrop daktylowy, z agawy
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki, mąkę dodajemy na końcu. Mąkę warto przesiać przez sitko, aby nie powstały grudki. Bardzo dokładnie mieszamy na gładką masę. Garnek wstawiamy na palnik i zagotowujemy, całość gotujemy 2-3 min, cały czas dokładnie mieszając. Przelewamy masę do miseczek. Dekorujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Zuzanna Wieła
dietetyk