Kopytka z musem malinowym

Gdy tradycyjna wersja kopytek Ci się znudzi lub chcesz wprowadzić do swojego jadłospisu kasze, które nie do końca Ci smakują, dobrze jest je połączyć z czymś co lubisz. Kopytka w wersji na słodko ze śmietaną, cukrem i cynamonem to niezbyt zdrowa wersja, więc czemu by nie spróbować ich w innej odmianie z musem malinowym i jogurtem. Uwierzcie, same pyszności i mnóstwo składników, które korzystnie wpływają na Twój organizm!!!

Kopytka z musem malinowym

1 porcja zawiera

  • Energia 496 kcla
  • Białko 29,2 g
  • Tłuszcze 6,8 g
  • Węglowodany 82 g

Przepis na 3 porcje

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub ryżowej)
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g twarogu białego chudego
  • 1 szt. jaja kurze całe
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • Sos: 200 g maliny
  • Sos: 200 g Jogurt naturalny
  • Sos: 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną i ostudzoną kaszę przełożyć do miski, dodać mąkę pszenną ( odłożyć 20-30 g do
podsypywania), mąkę ziemniaczaną, jajko, miód, cynamon i sól, wymieszać wszystko dokładnie. Ciasto może być dość miękkie, dlatego należy odstawić je na 20-30 minut do lodówki i dać odpocząć. Gdy ciasto odpoczywa wstawić wodę w dużym garnku. Ciasto wyjąć na posypaną lekko stolnicę, formować wałeczki i ciąć pod ukosem na małe „poduszeczki”. Kopytka wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować aż wypłyną na wierzch. Maliny zblendować na mus z dodatkiem miodu. Kopytka wyjąć na talerz, polać jogurtem i musem malinowym.