1 porcja zawiera
- Energia 496 kcla
- Białko 29,2 g
- Tłuszcze 6,8 g
- Węglowodany 82 g
Przepis na 3 porcje
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub ryżowej)
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 250 g twarogu białego chudego
- 1 szt. jaja kurze całe
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- Sos: 200 g maliny
- Sos: 200 g Jogurt naturalny
- Sos: 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną i ostudzoną kaszę przełożyć do miski, dodać mąkę pszenną ( odłożyć 20-30 g do
podsypywania), mąkę ziemniaczaną, jajko, miód, cynamon i sól, wymieszać wszystko dokładnie. Ciasto może być dość miękkie, dlatego należy odstawić je na 20-30 minut do lodówki i dać odpocząć. Gdy ciasto odpoczywa wstawić wodę w dużym garnku. Ciasto wyjąć na posypaną lekko stolnicę, formować wałeczki i ciąć pod ukosem na małe „poduszeczki”. Kopytka wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować aż wypłyną na wierzch. Maliny zblendować na mus z dodatkiem miodu. Kopytka wyjąć na talerz, polać jogurtem i musem malinowym.