Przygotowanie:
Ciasteczka otrębowe to dobry sposób na smaczne przemycenie dużej ilości błonnika do naszej diety,
a co za tym idzie usprawnienie naszych procesów trawiennych i pracy jelit.
Przepis na 12 dużych ciastek, jedno dostarcza średnio 85 kalorii w tym 3,5 g białka 9 g węglowodanów i 4 g tłuszczu
- 80 g otrębów
- 60 g pszennej pełnoziarnistej
- 30 g wiórek kokosowych
- 20 g masła
- aromat migdałowy
- 45 g miodu
- 1 jajko
- 220 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżka ciemnego kakao
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy jogurt, roztopione masło
i lekko ubite trzepaczką jajko. Na końcu dodajemy odrobinę aromatu migdałowego i całość mieszamy łyżką na gęstą masę.
Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia, na której układamy ciastka, które formujemy w dłoniach na placuszki grubości około 0,8-1 cm.
Ciasteczka pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po całkowitym ostudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com