Indyk wolnogotowany ze śliwką i sosem pomarańczowym, kaszotto orkiszowe i sałatka

Indyk wolnogotowany ze śliwką i sosem pomarańczowym, kaszotto orkiszowe i sałatka

Przygotowanie:

W Święta każdy chce zabłysnąć przed bliskimi pysznym obiadem. Zaproś na Wielkanocny obiad swoich bliskich i przygotuj dietetycznego indyka z orkiszowo-buraczkowym kaszotto. Niech smak i kolor zagości na Twoim stole. Jest to propozycja zarówno dla osób lubiących dobrze zjeść jak i dla tych dbających o linię.

Wartość odżywcza w jednej porcji:

  • Energia 525 kcal
  • Białko 34 g
  • Tłuszcze 21 g
  • Węglowodany 54 g
  • Błonnik 7 g

Składniki na cztery porcje:

  • 600 g Mięso z piersi indyka bez skóry
  • 30 g Śliwki suszone
  • 125 g Seler
  • 40 g Olej rzepakowy uniwersalny
  • 100 g Cebula
  • 150 g Kasza orkiszowa
  • 250 g Wywar z włoszczyzny (lub bulion warzywny ekologiczny z kostki)
  • 50 g Sok świeżo wyciskany z buraka
  • 50 g Sok świeżo wyciskany z jabłka
  • 150 g Sok świeżo wyciskany z pomarańczy
  • 20 g Mleczko kokosowe
  • 3 g Mąka ziemniaczana
  • 100 g Pomarańcza
  • 150 g Pomidorki koktajlowe
  • 30 g Oliwa z oliwek
  • 15 g Miód pszczeli
  • 15 g Musztarda
  • Sałata/ rukola/ roszponka, sos sojowy

Sałatka: Sałatę i roszponkę wymieszać z pokrojonymi pomidorkami oraz cząstkami pomarańczy. Polać dressingiem: oliwę wymieszać z musztardą, miodem i sokiem z cytryny.

Mięso: Mięso umyć i natrzeć solą i pieprzem, na środku ułożyć śliwki, mocno zwinąć w rulon i ściśle zawinąć w folię spożywczą, aby nie było dostępu powietrza. Gotować ok. godzinę na małym ogniu, tak aby nie doprowadzić do wrzenia. Po ugotowaniu pokroić w plastry.

Kaszotto: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojonego w kostkę selera (pamiętaj, aby kosztka była mniej więcej wielkości kaszy), następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażyć do uzyskania lekko złotego zabarwienia, następnie dodać kaszę i przesmażyć ok 1 min. Po tym czasie dodać bulion i gotować pod przykryciem do napęcznienia kaszy – pamiętaj, aby jej nie rozgotować). Pod koniec gotowania dodać sos sojowy i sok jabłkowy oraz świeżo mielony pieprz. Chwilę podgotować, a w między czasie wycisnąć sok z buraka. Gdy kasza będzie już gotowa dodać sok buraczkowy.

Sos pomarańczowy: Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać mleko kokosowe i podgrzać, gdy sos zacznie wrzeć dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.