Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 191 kcal
- Białko: 5,1 g
- Tłuszcze: 6,8 g
- Błonnik pokarmowy: 2,6 g
- Węglowodany: 32,5 g
Składniki na 8 porcji:
- Kruszonka: 25 g Mąka pszenna
- 25 g Ksylitol/Erytrytol
- 20 g Masło
- Ciasto: 125 ml Mleko 2% tłuszczu
- 40 g Cukier
- 15 g Drożdże
- 1 Żółtko
- 150 g Mąka pszenna, typ 550
- 100 g Mąka pszenna, typ 1850
- 30 g Masło
- 200 g Borówki
Przygotowanie:
Najpierw przygotować kruszonkę – mąkę zagnieść z masłem i słodzikiem. Odstawić do lodówki.
Później przygotować ciasto – lekko podgrzane mleko wymieszać z cukrem i pokruszonymi drożdżami. Następnie dodać żółtko. Całość wymieszać. Później dodać rozpuszczone lub pokrojone drobno masło a następnie dwa rodzaje mąki. Ciasto dokładnie zagnieść i odstawić do miski w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie ciasto podzielić na 8 części i uformować kulki. Odstawić je na 30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu kulki spłaszczyć i nałożyć na środek borówki i posypać kruszonką. Piec 15 minut w 180 stopniach.