Przygotowanie:
Nie bez powodu walentynki kojarzą się z czekoladą. Aztekowie uznali kakao za pokarm bogów dane śmiertelnikom na Ziemi przez boga o imieniu Quetzalcoatl, owoce kakaowca zawierają substancję wpływającą na zmianę nastroju i powodującą stany uniesienia.
Przepis na 1 porcję: 350 kcal
- 200 g Mleko 1,5%
- 10 g Czekolada gorzka
- 10 g Cukier brązowy
- 20 g Kakao naturalne, proszek
- 5 g Mąka ziemniaczana
- 10 g Migdały, płatki
- Wanilia laska, cynamon, chili, gałka muszkatołowa
Wlać 4 łyżki mleka do miseczki, resztę zagotować z laską wanilii. Następnie wyjąć wanilię, rozkroić na pół i wyskrobać nożem miąższ. Wrzucić miąższ z powrotem do mleka, dodać starty cynamon, szczyptę gałki muszkatołowej, chili i wymieszać. Dodać pokruszoną czekoladę i poczekać aż się rozpuści. W miseczce wymieszać cukier, kakao i mąkę. Połączyć z mlekiem waniliowo-czekoladowym. Gotować na małym ogniu, aż czekolada zgęstnieje. Podawać z płatkami migdałowymi.