Cukinia faszerowana ryżem i soczewicą

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym - ma tylko 16 kcal w 100g! Charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym. Ponadto jest źródłem witamin i składników mineralnych, takich jak: witamina A, C, K, witamin z grupy B, potas, cynk oraz foliany. Warzywo w większości składa się z wody, dzięki temu dobrze nawadnia organizm. Główną zaletą jest jej smak, dzięki czemu często wykorzystywana jest w kuchni w różnorodnej – w przepisie w postaci wytrawnej.

Cukinia faszerowana ryżem i soczewicą

Wartości odżywcze dla 1 porcji

  • Energia 513 kcal
  • Białko 25,2g
  • Tłuszcze 17,5g
  • Węglowodany 69,4g
  • Błonnik pokarmowy 12g

Składniki

  • 300 g Cukinia
  • 100 g Pieczarki
  • 50 g Cebula
  • 40 g Soczewica zielona
  • 30 g Ryż brązowy
  • 100 g Sok pomidorowy
  • 10 g Oliwa z oliwek
  • 20 g Ser żółty
  • Natka pietruszki, pieprz, papryka ostra wędzona, oregano I

Przygotowanie:

Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu. Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie. Dodać sok pomidorowy, chwilę dusić razem. Ryż wymieszać z pieczarkami, cebulą, soczewicą, papryką ostrą wędzoną, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Cukinię przekroić, wydrążyć środek i włożyć przygotowany farsz. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 st. Na koniec posypać drobno pokrojonym serem.