Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia 236 kcal
- Białko 6,8 g
- Tłuszcze 6,6 g
- Węglowodany 47,5 g
Na całe ciasto potrzebujesz
- 200 g truskawek
- 150 g czerwonej porzeczki
- 220 g – 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 30 g roztopionego masła
- 300 g naturalnego jogurtu
- 20 jajek
- 200 g - szklanka ksylitolu
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- szczyptę soli
Przygotowanie:
Owoce myjemy i osuszamy. Truskawki kroimy na ćwiartki. Ksylitol mielimy na cukier puder, ucieramy z jajkami, dodajemy rozpuszczone masło i pomału dodajemy jogurt. Wszystko razem miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę soli i mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do blaszki i układamy na wierzch owoce. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 40-45 minut.
Ciasto na 8 porcji.