Ciasto truskawkowo- porzeczkowe w wersji fit

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego to warto, żeby to było nie tylko smaczne, ale i zdrowe, no i oczywiście, żeby nie miało za dużo kalorii. Dlatego proponuję ciasto truskawkowo-porzeczkowe w wersji fit. Jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale również błyskawiczne, bo czas jego przygotowania to tylko 15 min, a do tego 1 porcja to tylko ok 236 kcal.

Ciasto truskawkowo- porzeczkowe w wersji fit

Wartość odżywcza 1 porcji

  • Energia 236 kcal
  • Białko 6,8 g
  • Tłuszcze 6,6 g
  • Węglowodany 47,5 g

Na całe ciasto potrzebujesz

  • 200 g truskawek
  • 150 g czerwonej porzeczki
  • 220 g – 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 30 g roztopionego masła
  • 300 g naturalnego jogurtu
  • 20 jajek
  • 200 g - szklanka ksylitolu
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • szczyptę soli

Przygotowanie:

Owoce myjemy i osuszamy. Truskawki kroimy na ćwiartki. Ksylitol mielimy na cukier puder, ucieramy z jajkami, dodajemy rozpuszczone masło i pomału dodajemy jogurt. Wszystko razem miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę soli i mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do blaszki i układamy na wierzch owoce. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 40-45 minut.

Ciasto na 8 porcji.