Przygotowanie:
Czy wiecie, że kasza gryczana niepalona jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki? Jej smak jest dużo mniej intensywny niż kaszy gryczanej palonej. Jesteśmy przekonani, że ten chleb skradnie Wasze serce!
Wartość odżywcza w 100 g:
- Energia 362 kcal
- Białko 11,5 g
- Tłuszcze 9 g
- Węglowodany 64,7 g
Składniki:
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 5 g oleju rzepakowego
- 3 g soli
- 100 g siemienia lnianego
- 100 g żurawiny suszonej
Przygotowanie: Kaszę gryczaną niepaloną wsypać do miski. Zalać zimną przegotowaną wodą, tak żeby kasza była w całości pod wodą. Odstawić na 24 godziny, do fermentacji. Co jakiś czas przemieszać, gdy woda szybko wsiąknie, dolać do zakrycia kaszy. Kaszę z odrobiną soli zmiksować na gładką masę. Wymieszać z siemieniem lnianym i żurawiną. Przełożyć do keksówki. Odstawić do zimnego piekarnika na 6 godzin. Piec przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Klaudyna Kordowska
dietetyk