Przygotowanie:
Przepis przewidziany na 9 grahamek (1 grahamka ok. 80g)
Wartość odżywcza:
- kcal – 198
- białko – 6,5 g
- tłuszcz 1,5g
- węglowodany – 43 g
Składniki:
- mąką pełnoziarnista chlebowa – 4/12 szklanki (500 g)
- woda – 1 1/2 szklanki (350 ml)
- drożdże świeże – 1/4 kostki (25 g)
- ksylitol – 1/2 łyżki stołowej (7g)
- olej rzepakowy – 1 łyżka (10 g)
- sól – szczypta
- płatki owsiane – 1 łyżka (10 g)
Sposób przygotowania:
400 g mąki (ok. 3 1/3 szklanki) wymieszać z solą. W dużym kubku w bardzo ciepłej wodzie (ale nie gorącej) rozpuścić drożdże, dodać cukier, po chwili 1 łyżkę mąki z miski. Wymieszać, odstawić na kilka minut. Kiedy woda zacznie się lekko pienić przelać cały roztwór do miski z mąką, dodać olej, mieszać łyżką aż ciasto będzie luźne. Miskę z ciastem przykryć folią, szmatką odstawić na ok. 60 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło. Po godzinie do ciasta dodać resztę mąki, wymieszać ponownie (tym razem należy zagniatać) i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 15 – 20 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220ºC i położyć na blaszkę papier do pieczenia. Każdorazowo opłukując i zwilżając dłonie formować kule nieco mniejsze od piłki tenisowej. Gotowe bułeczki posypać płatkami owsianymi i pozostawić na około 10 minut aby odpoczęły, ale już bez przykrywania. Bułki piec 17 – 18 minut.
Marta Kornacka
dietetyk