Brownie z batatów

Brownie nie tylko z mąki i kakao - przygotujesz je także z batatów i suszonych owoców!

Brownie z batatów

Wartość odżywcza w 1 kawałku:

  • Energia: 212,5 kcal
  • Białko: 4,9 g
  • Tłuszcze: 6,3 g
  • Błonnik 3,1 g
  • Węglowodany: 36,6 g

Składniki na około 8 kawałków:

  • ok 600 g bataty (2 szt.)
  • 80 g migały mielone
  • 60 g mąka orkiszowa
  • 55 g daktyle
  • 30 g morele suszone
  • 30 g kakao naturalne
  • 60 g miód pszczeli
  • Cynamon (łyżeczka)
  • 15 g Wiórki kokosowe
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa (tutaj są 2 opcje od podstaw i na skróty)
  • Od podstaw: 400 ml mleko 2% tłuszczu
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • łyżka miodu (lub ksylitol)
  • wanilia

Przygotowanie:

Daktyle i morele zalać wrzątkiem, a po odlaniu wody zblendować. Batata pokroić w kostkę i ugotować na parze. Zblendowane bataty i suszone owoce wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do małej brytfanny i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C – u mnie forma miała 23 cm średnicy.