Wartość odżywcza w 1 kawałku:
- Energia: 212,5 kcal
- Białko: 4,9 g
- Tłuszcze: 6,3 g
- Błonnik 3,1 g
- Węglowodany: 36,6 g
Składniki na około 8 kawałków:
- ok 600 g bataty (2 szt.)
- 80 g migały mielone
- 60 g mąka orkiszowa
- 55 g daktyle
- 30 g morele suszone
- 30 g kakao naturalne
- 60 g miód pszczeli
- Cynamon (łyżeczka)
- 15 g Wiórki kokosowe
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa budyniowa (tutaj są 2 opcje od podstaw i na skróty)
- Od podstaw: 400 ml mleko 2% tłuszczu
- 3 żółtka
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- łyżka miodu (lub ksylitol)
- wanilia
Przygotowanie:
Daktyle i morele zalać wrzątkiem, a po odlaniu wody zblendować. Batata pokroić w kostkę i ugotować na parze. Zblendowane bataty i suszone owoce wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do małej brytfanny i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C – u mnie forma miała 23 cm średnicy.