Brokułowe orzotto z fetą

Szybki, jednogarnkowy, wegetariański obiad z wykorzystaniem uniwersalnego brokuła! To kolejna wariacja klasycznego risotto, które pobudzi Wasze zmysły. Orzotto z brokułami to aromatyczne danie kuchni włoskiej, które stanowi połączenie klasycznego risotto z makaronem orzo, świeżymi brokułami i kremową fetą. To danie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również jest zdrowe i pełne aromatu. Makaron nadaje mu unikatowego charakteru, feta stanowi źródło białka, a dodatek brokułów wzbogaca je o wartości odżywcze.

Brokułowe orzotto z fetą

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 524 kcal
  • Białko: 25g
  • Tłuszcze: 14g
  • Węglowodany: 78g

Składniki na 1 porcję:

  • Brokuł (90g - 1 ½ sztuki)
  • Ser feta 12% tłuszczu (50g - 1 porcja)
  • Bulion warzywny (500ml - 2 szklanki)
  • Makaron orzo (70g - ⅓ szklanki)
  • Oliwa z oliwek (5g - 1 łyżeczka)
  • Cebula (50g - ½ sztuki)
  • Czosnek (5g - 1 ząbek)

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażyć czosnek i cebulę. Brokuła podzielić na małe różyczki i dodać na patelnię. Podlać szklanką bulionu i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie, gdy brokuł już nieco zmięknie, dodać makaron i podlać drugą szklanką bulionu. Pod koniec dodać kostki fety, doprawić pieprzem i wymieszać.

Na oliwie podsmażyć czosnek i cebulę. Brokuła podzielić na małe różyczki i dodać na patelnię. Podlać szklanką bulionu i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie, gdy brokuł już nieco zmięknie, dodać makaron i podlać drugą szklanką bulionu. Pod koniec dodać kostki fety, doprawić pieprzem i wymieszać.