Wartości odżywcze dla 1 porcji
- Wartość energetyczna 303 kcal
- Białko 6 g
- Tłuszcze 12,4 g
- Węglowodany 49,2 g
- Błonnik pokarmowy 2,9 g
Składniki
- 3 średnie dojrzałe banany
- ️200g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g ksylitolu
- ️2 jajka
- ️jogurt naturalny - 150g
- 60g masła
- szczypta soli
- Polewa:
- ️50g gorzkiej czekolady
- 50ml mleka
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na małym ogniu, nie gotujemy.
Mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, cynamon i ksylitol.
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, jogurt , rozpuszczone masło i wszystko razem mieszamy. Dodajemy wymieszane suche składniki i całość wymieszać.Ciasto przełożyć do foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 60 minut. do suchego patyczka.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić z 5 łyzkami mleka w kąpieli wodnej. Posmarować ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!