Przygotowanie:
Ciasteczka raczej ciężko przyrządzić tak, aby były “dietetyczne”. Zawsze jednak można postarać się, aby były mniej kaloryczne od tradycyjnych i składały się z wartościowych produktów. Dlatego często sięgamy po ciasteczka owsiane – zazwyczaj zawierają więcej płatków owsianych niż mąki, są pełne suszonych owoców a czasem też otrębów.
Przepis na około 16 dużych ciastek, jedno ciastko dostarcza średnio 88 kalorii, 2,2 g białka, 1,5 g tłuszczu, 16,2 g węglowodanów.
- 70 g płatków owsianych górskich
- 70 g płatków błyskawicznych żytnich
- 50 g mąki żytniej
- 40 g otrębów żytnich
- 10 g wiórków kokosowych
- 20 g brązowego cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 30 g syropu cukrowego (można zastąpić miodem lub melasą)
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 12%
- 2 duże banany
- 50 g rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Banany obieramy ze skóry, ucieramy na największych oczkach tarki i wkładamy do dużej miski.
Resztę składników dodajemy w dowolnej kolejności i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Następnie mamy do wyboru dwa wyjścia:
1. Tradycyjnie formujemy ciasteczka w dłoniach.
2. Ciasto “rozsmarowujemy” łyżką na desce do krojenia lub stolnicy (na grubość około 5 mm) i szklanką “wycinamy” dokładnie okrągłe placuszki i delikatnie podważając je wybierakiem do ciasta lub nożem – przenosimy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec około 25 minut w 180 stopniach – wyjąć kiedy będą już wyraźnie zarumienione.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com