Kilka cennych wskazówek, które warto wykorzystać w trakcie Świąt Wielkanocnych:
1. Spożywaj regularne posiłki (4-5 w ciągu dnia), a świąteczne dania nakładaj na talerzyk po kolei. Pozwoli to na zaobserwowanie, w którym momencie pojawi się sytość po spożyciu posiłku. Wszystko można spróbować, ale warto zachować umiar, by zadbać o swoje dobre samopoczucie.
2. Wykorzystuj w trakcie Świąt zdrowsze zamienniki dań i produktów użytych do ich przygotowania. Do sałatki jarzynowej i jajek użyj majonezu wymieszanego z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1 – dostarczysz mniej kalorii do organizmu, a danie również będzie smaczne. Białą kiełbasę ugotuj lub upiecz w piekarniku zamiast smażyć. Zupę warto przygotować na wywarze warzywnym, który będzie lekkostrawny i pomoże uniknąć problemów trawiennych. Zamiast sięgać po drugi kawałek ciasta lepiej wybierz w to miejsce jabłko lub orzechy, zaoszczędzisz w ten sposób sporo kalorii. Niech Święta staną się okazją do odkrywania smaków nieznanych lub rzadko spożywanych owoców, może nawet egzotycznych?
3. Nie zapominaj, by każdemu posiłkowi towarzyszyła porcja niskokalorycznych warzyw.
4. Pamiętaj o nawadnianiu organizmu. Nie zapominaj o wodzie, do której możesz dorzucić cytrynę, miętę lub melisę. Warto także sięgnąć po herbatę. Jeżeli chcesz się napić alkoholu – postaw na czerwone wytrawne wino.
5. Ruch to zdrowie. Bądź wyjątkowo pomocny w nakrywaniu stołu, noszeniu półmisków i zmywaniu lub pobiegaj chwilę po schodach. To idealny sposób, który pozytywnie wpłynie na trawienie, a także pomoże spalić dodatkowe kalorie.