Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe

Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe

Przygotowanie:

Ciasto z tego przepisu jest przyjemnie mokre, a jednocześnie rozsypujące się jak babka. Nie jest znacząco słodkie, a całość świetnie domyka zdrowa polewa czekoladowa.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • energia: 220 kcal;
  • białko: 2,6 g;
  • tłuszcze: 14,9 g;
  • węglowodany: 19,1 g;

Składniki:

  • 1 kubek tartej na drobnych oczkach marchewki (100 g)
  • 1 kubek mąki jaglanej (140 g)
  • 1/2 kubka mąki kukurydzianej (ok. 60 g)
  • 1/2 kubka mleka roślinnego (125 g)
  • 1/2 kubka oleju (ok. 110 g)
  • 2 łyżki syropu klonowego (20 g)
  • 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej (1 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (5 g)
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki (3 g)
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu (1 g)
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
  • szczypta soli (1 g)

Składniki na polewę czekoladową:

  • 2 łyżki oleju kokosowego (20 g)
  • 1 czubata łyżka kakao (15 g)
  • 1 łyżka syropu klonowego (10 g)
  • Do posypania: 1 łyżka dowolnych orzechów (tutaj – laskowych) (15 g)

Sposób przygotowania:

Zetrzyj marchewkę na tarce o drobnych oczkach. W misce połącz mąkę jaglaną i kukurydzianą, dodaj proszek do pieczenia i przyprawy. Dodaj mleko i olej, wymieszaj. Wsyp tartą marchewkę, ponownie wymieszaj. Dodaj syrop klonowy i wymieszaj masę tak, by składniki się połączyły. Masa powinna być gęsta i wilgotna. Przygotuj formę z papierem do pieczenia, wlej do niej masę, piecz ją w 175-180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Ciasto jest gotowe kiedy popęka u góry. Aby mieć pewność, że jest już upieczone, wbij w nie patyczek do szaszłyków i sprawdź czy ciasto nie jest wciąż mokre w środku. Ciasto wyciągnij do wystudzenia. Przygotuj polewę: w garnuszku rozpuść delikatnie olej kokosowy, dodaj kakao, dokładnie wymieszaj. Posłodź syropem klonowym. Ostudzone ciasto posmaruj z wierzchu polewą i posyp zblendowanymi/zmielonymi/posiekanymi orzechami. Smacznego!

Przepis przygotowany przy współpracy ze stażystką Anetą Miżdal.