Przygotowanie:
Wartości odżywcze całego chlebka:
- Wartość energetyczna: 1983,64 kcal
- Białko: 70,51 g
- Tłuszcz: 34,52 g
- Węglowodany: 347,73 g
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży piekarskich
- 300-400 ml letniej wody
- 3/4 łyżeczki cukru + 2 łyżeczki mąki orkiszowej
- 500 g mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki otrąb pszennych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
- 0,5 łyżeczki całych goździków
- 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki jasnego octu winnego, można pominąć
- 20 g słonecznika
Przygotowanie:
Przed pieczeniem przygotuj naczynie żaroodporne z przykrywką, które wytrzymuje temperaturę ok. 250 st C.
Drożdże zalej letnią wodą, dodaj cukier oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia,
Cynamon, imbir, goździki, ziele angielskie oraz gałkę muszkatołową zmiel w młynku do kawy.
Do miski wsyp mąkę, otręby, dodaj sól oraz przyprawę korzenną i dokładnie wymieszaj.
Kolejno do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, ocet oraz oliwę. Całość dokładnie wymieszaj, na początku łyżką, później przełóż na stolnicę i ugniataj ciasto dłońmi, do momentu by było gładkie i elastyczne. Gdy ciasto jest zbyt twarde dodaj odrobinę wody do pożądanej konsystencji.
Ciasto z powrotem przełóż do miski i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu uformuj bochenek.
W czasie wyrastania, nagrzewamy piekarnik oraz naczynie do 250 st C.
Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy gorące naczynie z piekarnika, ściągamy pokrywkę i przenosimy ciasto do naczynia.
Chleb przed włożeniem skrop wodą i posyp nasionami słonecznika.
Przykryj gorącą pokrywką i piecz w zmniejszonej temperaturze 230 st C chleb przez 40 minut.
Po tym czasie ściągnij pokrywkę i dopiecz jeszcze 10-15 minut do zarumienia.
Bochenek przełóż na ruszt. Poczekaj z jedzeniem do całkowitego ostudzenia.
Magda Sałacka
dietetyk