Czy na kolację można wypić koktajl?

Dobrze skomponowany koktajl jak najbardziej może być dobrą propozycją na zdrową kolację. Żeby stanowił pełnowartościowy posiłek powinien składać się z białka, tłuszczu i węglowodanów oraz porcji błonnika. Nie zapomnij również o porcji porcję warzyw lub owoców, które dostarczą organizmowi witamin i minerałów.



Jako źródło białka wybieraj: mleko krowie, maślanka, kefir, jogurt, twarożek homogenizowany naturalny, serek wiejski, serek tofu, mleka roślinne, np. sojowe, migdałowe, kokosowe, jogurt sojowy (zawierają jednak mniej białka niż mleko pochodzenia zwierzęcego).



Dobrym źródłem zdrowych tłuszczy będą awokado, siemię lniane, mleko kokosowe, płatki migdałowe, inne mielone orzechy, masło orzechowe lub migdałowe.



Węglowodanów dostarczysz przez dodanie do koktajlu płatków owsianych, otrębów, owoców (wieczorem wybierajmy te mniej słodkie, o niższej zawartości cukru). W koktajlach świetnie sprawdzają się takie warzywa jak szpinak, seler naciowy, jarmuż lub natka pietruszki.



Kompozycji koktajlowych można robić w zasadzie nieskończenie wiele, łącząc ze sobą różne składniki i odkrywając nowe smaki. Zachęcamy do eksperymentów, a dziś proponujemy 4 różne koktajle w 4 różnych kolorach:



Wegański koktajl truskawkowo-pomarańczowy



Egzotyczny koktajl z jarmużem



Koktajl orzechowy



Jogurtowy koktajl z mango



Marta Marzec