Naturalny miód pszczeli od pszczelarza

Ocena ogólna produktu: 4/5




Skład w 100g:




Tłuszcz: 0,0g


Węglowodany: 79,5g, w tym cukry: 2,0g


Białko: 0,3g


Wartość energetyczna: 1357kJ / 324 kcal




Nasza opinia: Naturalny miód pszczeli to produkt wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów lub wydzieliny z żywych części roślin. Jego głównymi składnikami jest glukoza i fruktoza. Zawiera niewielką ilość białek oraz wolnych aminokwasów, z których 50% stanowi prolina. W miodzie obecny jest także potas, fosfor, magnez i wapń oraz w mniejszej ilości żelazo, krzem, siarka, miedź, fluor, cynk i mangan. Zawiera również witaminy z gr. B, kwas foliowy, pantotenowy, nikotynowy i askorbinowy. Dzięki swym wysokoenergetycznym składnikom miód poprawia wydolność serca i reguluje gospodarkę sodowo-potasową. Hamuje rozwój drobnoustrojów, wspomaga odporność organizmu, działa regenerująco i przeciwbólowo. Zawarta w miodzie fruktoza zwiększa zapas glikogenu w wątrobie, przez co przyspiesza proces przemiany materii w tkankach. Wspomaga leczenie chorób skóry, układu oddechowego, pokarmowego moczowego i nerwowego.




Dietetyk radzi: Miód może być używany jako zamiennik cukru, który w porównaniu z miodem nie ma wartościowych składników. Jest dobrym dodatkiem do deserów, wypieków, jogurtów.




Cena: do 30zł /1kg