Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 575 kcal
- Białko: 30,8 g
- Tłuszcze: 29,7 g
- Węglowodany: 54,3 g
- Błonnik pokarmowy 10,3 g
Składniki na 1 porcję:
- 100 g Ziemniaki
- 100 g Marchew
- 50 g Cebula
- 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
- 200 g Żurek śląski - zakwas
- 100 g Kiełbasa biała (min. 90% mięsa)
- Duży ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
Przygotowanie:
Jajko ugotować na twardo. Następnie zetrzeć marchewkę na tarce o grubych oczkach i przełożyć do
garnka. Zalać wodą tak, aby poziom był około 1 cm ponad warzywami. Dodać liść
laurowy i ziarenko ziela angielskiego, zagotować. W tym czasie kiełbasę oraz cebulę
pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni beztłuszczowej i dodać do marchewki. Ziemniaki
pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z kiełbasą oraz czosnkiem przeciśniętym
przez praskę. Gotować żurek tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dodać dobrze wstrząśnięty żurek i dużą ilość majeranku, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zupę najlepiej podać z jajkiem pokrojonym na kawałki.