Wege babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana to tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej z utartych ziemniaków, którą zwykle okrasza się boczkiem lub słoniną. W Polsce popularna jest na Podlasiu, Suwalszczyźnie, Mazurach i Śląsku - w każdym z tych regionów nosi inną nazwę. Warto poznać także jej wegetariańską wersję.

Wege babka ziemniaczana

Wartość odżywcza w całości/ w 1 porcji:

  • Energia: 2427 kcal / 242 kcal
  • Białko: 104 g / 10,5 g
  • Tłuszcze: 33 g / 3,3 g
  • Węglowodany: 448 g / 44,8 g

Składniki na 10 porcji:

  • Ziemniaki - 1000 g
  • Boczniak - 300 g
  • Ciecierzyca - 200 g
  • Cebula - 210 g
  • Marchew - 160 g
  • Jajko - 120 g
  • Skrobia ziemniaczana - 10 g
  • Mąka pszenna - 100 g
  • Masło - 5 g
  • Bułka tarta - 20 g
  • Czosnek - 2 ząbki, majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce, dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną i 2 jajka i wymieszać. Do masy dodać pokrojone boczniaki, posiekaną cebulę podsmażone wcześniej na patelni oraz ciecierzycę. Formę o długości 24 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić żeby babka się ścięła. Serwować na ciepło lub na zimno z jogurtem naturalnym. 

Czas przygotowania: 90 minut.