Wartość odżywcza w całości/ w 1 porcji:
- Energia: 2427 kcal / 242 kcal
- Białko: 104 g / 10,5 g
- Tłuszcze: 33 g / 3,3 g
- Węglowodany: 448 g / 44,8 g
Składniki na 10 porcji:
- Ziemniaki - 1000 g
- Boczniak - 300 g
- Ciecierzyca - 200 g
- Cebula - 210 g
- Marchew - 160 g
- Jajko - 120 g
- Skrobia ziemniaczana - 10 g
- Mąka pszenna - 100 g
- Masło - 5 g
- Bułka tarta - 20 g
- Czosnek - 2 ząbki, majeranek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce, dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną i 2 jajka i wymieszać. Do masy dodać pokrojone boczniaki, posiekaną cebulę podsmażone wcześniej na patelni oraz ciecierzycę. Formę o długości 24 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić żeby babka się ścięła. Serwować na ciepło lub na zimno z jogurtem naturalnym.
Czas przygotowania: 90 minut.