Truskawkowy mus z jogurtem i musli

Nie ma nic lepszego i zdrowszego od domowego deseru z płatkami zbożowymi, z porcją owoców i jogurtem naturalnym. Taki posiłek jest pyszny, wygląda pięknie. Świetnie sprawdzi się jako I śniadanie, a przygotowany w słoiku możesz zabrać na drugie śniadanie do pracy.

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia: 302 kcal
  • Białko: 11,9 g
  • Tłuszcze: 7,36 g
  • Węglowodany: 47 g

Składniki na 1 porcję:

  • Musli z owocami suszonymi 40g
  • Truskawka 150 g
  • Płatki migdałowe 5 g
  • Jogurt naturalny 2% tł. 150 g

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Kilka owoców (3-4 sztuki) zostawiany w celu ułożenia ich na wierzchu deseru, z reszty przygotowujemy mus – do wyższego naczynia wkładamy pokrojone truskawki i blendujemy. Następnie do szklanek bądź pucharków wsypujemy musli, zalewamy sporą ilością jogurtu naturalnego. Na jogurt wylewamy mus truskawkowy. Następnie jeszcze raz posypujemy porcją musli, układamy owoce, posypujemy płatkami migdałowymi.