Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- Energia 87 kcal
- Białko 2 g
- Tłuszcze 3 g
- Węglowodany 13 g
- Błonnik pokarmowy 1,8 g
Składniki (na 15 porcji/15 trufli):
- 100 g Daktyle suszone
- 70 g Śliwki suszone
- 55 g Płatki owsiane (zmielone)
- 55 g Orzechy włoskie lub migdały (zmielone)
- 100 g Sok z pomarańczy
- 40 g Kakao, naturalne w proszku - 2 łyżki kakao do masy i 2 łyżki kakao do obtoczenia (40g)
- Opcjonalnie: 2 małe kieliszki whisky (wtedy jest ich trochę mocniejszy smak)
Przygotowanie:
Przepis na 15 porcji
Śliwki i daktyle zalać wrzątkiem. Odczekać około 10 minut do ich napęcznienia. Następnie odlać wodę w której się moczyły. Zmiksować wszystkie składniki na dość gładką masę (idealnie gładka nie będzie). Z masy zrobić kulki i każdą obtoczyć w kakao. Całość schłodzić min. 2 h w lodówce i przechowywać w lodówce (max. do 5 dni).