![Wegańska tofucznica](https://mojdietetyk.pl/wp-content/uploads/2020/11/tofucznica.png)
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 191 kcal
- Białko: 14,32 g
- Tłuszcze: 13,15 g
- Węglowodany: 4 g
Składniki:
- ½ kostki tofu naturalnego (100 g)
- 1 cebulka dymka (20 g)
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (5 g)
- 2 łyżki mleka sojowego (20 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
- Szczypta soli kala-namak i pieprzu
- ½ łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulkę oraz kurkumę. Podsmażyć chwilę, mieszając. Tofu pokruszyć widelcem, dodać na patelnię. Doprawić solą kala-namak oraz pieprzem. Dodać płatki drożdżowe i chwilę podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Jeżeli tofucznica jest za sucha, dodać mleko sojowe i wymieszać. Po chwili zdjąć z patelni i podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis autorstwa, stażysty poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu – Agnieszka Pompecka.