Szakszuka z serem burrata

Jeden z moich ulubionych pomysłów na szybki posiłek. To szakszuka, tym razem podana na kolację z serem burrata, awokado oraz ciemnym pieczywem. Jest to idealne połączenie z płynnym żółtkiem.

porady dietetyczne

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 580 kcal
  • Białko: 29,4 g
  • Tłuszcze: 41,3 g
  • Węglowodany: 30,7 g

Składniki na 1 porcję:

  • Ser burrata (80g - 1/2 sztuki)
  • Cebula (25 g - ¼ sztuki)
  • Papryka czerwona (150g - 1 sztuka)
  • Pomidory w puszce (200g - ½ puszki)
  • Olej rzepakowy (5 g - 1 łyżeczka)
  • Jaja kurze całe (120 g - 2 sztuki)
  • Awokado (30 g - 3 plasterki)

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy paprykę także pokrojoną w kosteczkę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim i ulubionymi ziołami. Potem dodajemy puszkę pomidorów, całość mieszamy. Na koniec wbijamy jajka, posypujemy czarnuszką i czekamy aż białka się zetną. Na talerzu dokładamy pokrojone awokado oraz ser burrata.