Placuszki z owocami

Idealny pomysł na smaczne i szybkie śniadanie. Świetnie sprawdzą się do pojemnika, aby zabrać ze sobą w podróż lub do pracy.

Placuszki z owocami

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 502 kcal
  • Białko: 32,8 g
  • Tłuszcze: 17 g
  • Węglowodany: 62,1 g

Składniki na 1 porcję:

  • Mąka orkiszowa (25 g - 2 łyżki)
  • Odżywka białkowa (10g - 1 łyżka)
  • Proszek do pieczenia (2 g - ½ łyżeczki)
  • Aromat waniliowy (4 g - ½ łyżeczki)
  • Mleko 2% (40 g - 3 łyżki)
  • Jaja kurze całe (60 g - 1 sztuka)
  • Jabłko (100 g - ½ sztuki)
  • Truskawki (200 g - 1 i ½ szklanki)
  • Kiwi (60 g - 1 sztuka)
  • Skyr (75 g - ½ opakowania)
  • Masło orzechowe (10 g - 1 łyżka)
  • Wiórki kokosowe (2 g - 1 łyżeczka)

Przygotowanie:

Mąkę, odżywkę białkową, proszek do pieczenia, mleko, odrobinę aromatu waniliowego i jajko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Kiedy będą gotowe, na wierzch wykładamy skyr, pokrojone truskawki i kiwi. Całość polewamy masłem orzechowym i posypujemy wiórkami kokosowymi.