Pieczona owsianka a’la jagodzianka

To idealna opcja dla wszystkich osób, które kochają smak jagód! Smak ciepłej jagodzianki świetnie sprawdzi się na śniadanie czy popołudniowy deser.

Dietetyk online

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 441 kcal
  • Białko 19,5 g
  • Tłuszcze: 12,7 g
  • Węglowodany: 76,6 g

Składniki na 1 porcję:

  • Napój migdałowy (60 g - ⅓ szklanki)
  • Płatki owsiane (30 g - 3 łyżki)
  • Mus owocowy (65 g - 1/3 sztuki)
  • Odżywka białkowa (15 g - ½ porcji)
  • Czarne jagody (80 g - ½ porcji)
  • Mąka pszenna (15 g - 1 łyżka)
  • Masło (10 g - 1 łyżka)
  • Mąka ziemniaczana (5 g - 1 łyżeczka)
  • Erytrytol (10 g - 1 łyżka)

Przygotowanie:

Do blendera wrzucić mus jabłkowy, białko, napój migdałowy, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Całość zblendować na gładką masę. Połowę masy przelać do kokilki. Jagody wymieszać z połową słodzika i mąką ziemniaczaną. Gotowe owoce przełożyć do kokilki i całość zalać drugą połową masy. Z masła, mąki i drugiej połowy słodzika przygotować kruszonkę i posypać nią wierzch. Owsiankę pieczemy w temperaturze 180 przez 20 minut.