Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów

Pasta idealna do urozmaicenia kanapek. Można ją także podać z słupkami warzyw (np. ogórka, marchewki, papryki) – w ten sposób będzie stanowiła niebanalną propozycję np. drugiego śniadania lub przekąski, którą można przygotować na spotkanie ze znajomymi. Pomysł idealny dla wegan i osób lubiących aromatyczne, intensywne smaki.

pasta z fasoli

Wartość odżywcza jednej porcji

  • Energia 155,9 kcal
  • Białko 5,5 g
  • Tłuszcze 9,6 g
  • Węglowodany 12,3 g

Składniki na 4 porcje

  • 240 g Fasola czerwona konserwowa
  • 40 g Pomidory suszone w oleju
  • 50 g Cebula
  • 30 g Olej z zalewy z pomidorów
  • Czosnek (2 ząbki), wędzona papryka, papryka ostra, oregano

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć razem kilka chwil. Fasolę odsączyć z zalewy, opłukać, umieścić w kielichu blendera, dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, cebulę z czosnkiem, pozostały olej, sól, paprykę wędzoną i ostrą oraz odrobinę oregano. Całość zblendować na gładką konsystencję, w razie potrzeby dodać 1 – 2 łyżki przegotowanej wody i ponownie zblendować.