Wartość odżywcza jednej porcji
- Energia 155,9 kcal
- Białko 5,5 g
- Tłuszcze 9,6 g
- Węglowodany 12,3 g
Składniki na 4 porcje
- 240 g Fasola czerwona konserwowa
- 40 g Pomidory suszone w oleju
- 50 g Cebula
- 30 g Olej z zalewy z pomidorów
- Czosnek (2 ząbki), wędzona papryka, papryka ostra, oregano
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć razem kilka chwil. Fasolę odsączyć z zalewy, opłukać, umieścić w kielichu blendera, dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, cebulę z czosnkiem, pozostały olej, sól, paprykę wędzoną i ostrą oraz odrobinę oregano. Całość zblendować na gładką konsystencję, w razie potrzeby dodać 1 – 2 łyżki przegotowanej wody i ponownie zblendować.