Omlet z warzywami

Jedno z moich ulubionych śniadań. Jajka z dużą ilością smacznych i sycących warzyw. To idealne śniadanie, dzięki któremu będziemy mieć mnóstwo energii na cały dzień.

Omlet z warzywami

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 450 kcal
  • Białko: 28,3 g
  • Tłuszcze: 22,6 g
  • Węglowodany: 40,5 g

Składniki na 2 porcje:

  • Jaja kurze całe (120 g - 2 sztuki)
  • Mleko 2% (5g - ½ łyżki)
  • Kukurydza konserwowa (30 g - 3 łyżki)
  • Pomidorki koktajlowe (160 g - 8 sztuk)
  • Szpinak (100 g - ½ opakowania)
  • Oliwa z oliwek (10g - 1 łyżka)
  • Masło (5 g - 1 łyżka)
  • Cebula (30 g - ½ małej sztuki)
  • Ser, Gouda tłusty (15 g - 1 łyżka)
  • Płatki owsiane (30 g - 3 łyżki)

Przygotowanie:

Na połowie masła należy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać szpinak i poczekać aż zmniejszy swoją objętość. W misce należy połączyć jajka z ulubionymi przyprawami, mlekiem, serem, kukurydzą oraz wcześniej przygotowanym szpinakiem i cebulką. Następnie na drugiej połowie masła należy usmażyć omlet. Na wierzch masy jajecznej należy wyłożyć pomidorki koktajlowe i smażyć do momentu ścięcia jajek.