Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 450 kcal
- Białko: 28,3 g
- Tłuszcze: 22,6 g
- Węglowodany: 40,5 g
Składniki na 2 porcje:
- Jaja kurze całe (120 g - 2 sztuki)
- Mleko 2% (5g - ½ łyżki)
- Kukurydza konserwowa (30 g - 3 łyżki)
- Pomidorki koktajlowe (160 g - 8 sztuk)
- Szpinak (100 g - ½ opakowania)
- Oliwa z oliwek (10g - 1 łyżka)
- Masło (5 g - 1 łyżka)
- Cebula (30 g - ½ małej sztuki)
- Ser, Gouda tłusty (15 g - 1 łyżka)
- Płatki owsiane (30 g - 3 łyżki)
Przygotowanie:
Na połowie masła należy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać szpinak i poczekać aż zmniejszy swoją objętość. W misce należy połączyć jajka z ulubionymi przyprawami, mlekiem, serem, kukurydzą oraz wcześniej przygotowanym szpinakiem i cebulką. Następnie na drugiej połowie masła należy usmażyć omlet. Na wierzch masy jajecznej należy wyłożyć pomidorki koktajlowe i smażyć do momentu ścięcia jajek.