Omlet a’la szarlotka

Sprawdź, co się dzieje, gdy klasyczny omlet spotyka wyjątkowy smak szarlotki! Połączenie jajek, mąki orkiszowej, kefiru i aromatycznego cynamonu tworzy niezwykle puszystą bazę, którą wzbogacamy kawałkami jabłka. Wyjątkowy dodatek masła orzechowego nadaje temu omletowi charakterystyczny smak, tworząc idealną symfonię smaków. Gotuj z pasją i pomysłem – oto przepis na omlet a’la szarlotka, który zaskoczy Twoje kubki smakowe!

Dieta zbilansowana

Wartość odżywcza:

  • Energia: 520kcal
  • Białko: 25g
  • Tłuszcze: 20g
  • Węglowodany: 60g

Składniki:

  • Jaja – 2 sztuki
  • Mąka orkiszowa jasna – 50g
  • Kefir – 70g
  • Jabłko – 150g
  • Masło orzechowe – 10g
  • Cynamon – 2g
  • Olej rzepakowy – 2g
  • Erytrol – 5g

Przygotowanie:

  • Białka jaj z odrobiną soli ubić na sztywną pianę
  • Dodać żółtka i kefir, delikatnie wymieszać
  • Dodać mąkę, cynamon i erytrol, ponownie wymieszać
  • Jabłko umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie dodać do masy
  • Patelnie posmarować olejem i smażyć omleta z jednej strony na małym ogniu przez ok. 4min, następnie przewrócić na drugą stronę
  • Gotowego omleta posmarować masłem orzechowym