Sprawdź, co się dzieje, gdy klasyczny omlet spotyka wyjątkowy smak szarlotki! Połączenie jajek, mąki orkiszowej, kefiru i aromatycznego cynamonu tworzy niezwykle puszystą bazę, którą wzbogacamy kawałkami jabłka. Wyjątkowy dodatek masła orzechowego nadaje temu omletowi charakterystyczny smak, tworząc idealną symfonię smaków. Gotuj z pasją i pomysłem – oto przepis na omlet a’la szarlotka, który zaskoczy Twoje kubki smakowe!
Wartość odżywcza:
Energia:520kcal
Białko:25g
Tłuszcze:20g
Węglowodany:60g
Składniki:
Jaja – 2 sztuki
Mąka orkiszowa jasna – 50g
Kefir – 70g
Jabłko – 150g
Masło orzechowe – 10g
Cynamon – 2g
Olej rzepakowy – 2g
Erytrol – 5g
Przygotowanie:
Białka jaj z odrobiną soli ubić na sztywną pianę
Dodać żółtka i kefir, delikatnie wymieszać
Dodać mąkę, cynamon i erytrol, ponownie wymieszać
Jabłko umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie dodać do masy
Patelnie posmarować olejem i smażyć omleta z jednej strony na małym ogniu przez ok. 4min, następnie przewrócić na drugą stronę