Letni obiad czyli młode ziemniaczki, jajko sadzone, fasolka szparagowa i chłodnik

Propozycja na bardzo smaczny i letni obiad. Idealne połączenie młodych ziemniaczków, chrupkiej fasolki, rozpływającego się jajka i orzeźwiającego chłodnika.

Dieta personalizowana

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 520 kcal
  • Białko: 18,1 g
  • Tłuszcze: 25,6
  • Węglowodany: 60,1 g

  • Ziemniaki, wczesne (250 g - ok. 3 sztuki)
  • Masło (5 g - 1 łyżeczka)
  • Jaja kurze całe (60 g - 1 sztuka)
  • Fasolka szparagowa (150 g - 1,5 garści)
  • Olej rzepakowy uniwersalny (5 g - 1 łyżeczka)
  • Bułka tarta (5 g - 1 łyżeczka)
  • Chłodnik (150 g - ½ kubeczka)

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Fasolkę pokroić i też ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć fasolkę, następnie dodać bułkę tartą i podsmażać aż się zarumieni. W międzyczasie na rozgrzanym oleju usmażyć jajko sadzone. Podawać z gotowym chłodnikiem.