Kurczak w sosie kokosowym z tajskimi ziołami

Azjatycka inspiracja na obiad z dużą porcją warzyw i kurczaka.

Kurczak w sosie kokosowym z tajskimi ziołami

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia: 596 kcal
  • Białko: 30 g
  • Tłuszcze: 22,8 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g
  • Węglowodany: 71,4 g

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g Mięso z ud kurczaka, bez skóry
  • 100 g Ryż paraboiled
  • 300 g Papryka
  • 100 g Marchew
  • 100 g Por
  • 100 g Mango
  • 100 g Mleczko kokosowe 17% tłuszczu
  • 10 g Olej rzepakowy
  • Zioła tajskie, czosnek, imbir, cynamon, szczypiorek, sos sojowy

Przygotowanie:

Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju podsmażyć czosnek i pokrojonego w pierścienie pora. Następnie dorzucić pokrojoną w słupki paprykę oraz marchewkę. Do warzyw dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i całość dusić. Na koniec dodać sos sojowy, pokrojone mango, mleczko kokosowe i wspomniane przyprawy. Całość dobrze wymieszać i podawać z ryżem oraz dużą ilością szczypiorku.