![Kurczak po tajsku z ryżem](https://mojdietetyk.pl/wp-content/uploads/2019/09/CleanShot-2019-09-24-at-14.59.28.jpg)
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- Energia 490 kcal
- Białko 29,3 g
- Tłuszcze 16,3 g
- Węglowodany 60,8 g
- Błonnik pokarmowy 6,9 g
Składniki:
- 100 g mięso z piersi kurczaka
- 50 g ryż basmati
- 50 g papryka czerwona
- 50 g papryka zielona
- 150 g cukinia
- 50 g marchew
- 50 g cebula
- 50 g mleko kokosowe (17 % tłuszczu)
- 5 g olej rzepakowy
Przygotowanie:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Mięso pokroić w drobną kostkę, przyprawić curry i odstawić na chwilę. W międzyczasie pokroić paprykę w cienkie paski, cukinię w kostkę, marchew w słupki. Głęboką patelnię lub garnek posmarować olejem, podsmażyć warzywa przez ok. 10 min. Warzywa przełożyć do miski. Na patelni podsmażyć mięso, dodać mleczko kokosowe, imbir i paprykę chilli. Dusić około 15 min. Po tym czasie dodać warzywa i dusić razem jeszcze 5 minut. Kurczaka z sosem i warzywami podawać na ryżu.