Kurczak po tajsku z ryżem

Odrobina orientalnych smaków w polskim wydaniu. Delikatny i aromatyczny.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

  • Energia 490 kcal
  • Białko 29,3 g
  • Tłuszcze 16,3 g
  • Węglowodany 60,8 g
  • Błonnik pokarmowy 6,9 g

Składniki:

  • 100 g mięso z piersi kurczaka
  • 50 g ryż basmati
  • 50 g papryka czerwona
  • 50 g papryka zielona
  • 150 g cukinia
  • 50 g marchew
  • 50 g cebula
  • 50 g mleko kokosowe (17 % tłuszczu)
  • 5 g olej rzepakowy

Przygotowanie:

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Mięso pokroić w drobną kostkę, przyprawić curry i odstawić na chwilę. W międzyczasie pokroić paprykę w cienkie paski, cukinię w kostkę, marchew w słupki. Głęboką patelnię lub garnek posmarować olejem, podsmażyć warzywa przez ok. 10 min. Warzywa przełożyć do miski. Na patelni podsmażyć mięso, dodać mleczko kokosowe, imbir i paprykę chilli. Dusić około 15 min. Po tym czasie dodać warzywa i dusić razem jeszcze 5 minut. Kurczaka z sosem i warzywami podawać na ryżu.