Szpinakowe kopytka twarogowe

Kopytka twarogowe na zielono!

Szpinakowe kopytka twarogowe

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 450 kcal
  • Białko: 31 g
  • Tłuszcze: 15 g
  • Węglowodany: 50 g

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g Twaróg chudy
  • 150 g Mąka orkiszowa
  • 60 g Jaja kurze całe
  • 10 g Oliwa z oliwek
  • 100 g Mrożony szpinak
  • 100 g Pomidorki koktajlowe
  • Czosnek, natka pietruszki, gałka muszkatałowa, rukola do podania

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić rozmrożony szpinak, przykryć i dusić 5 minut. Zdjąć z ognia, odcedź porządnie z nadmiaru wody, odłóż do ostygnięcia. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na tej samej patelni. Szpinak i cebulę przełożyć do blendera i zmiksować.

W dużej misce pokruszyć twaróg, dodać jajko, zimny szpinak z cebulą, szczyptę soli, gałki i pieprzu i wymieszać dokładnie. Dodać połowę porcji mąki i zagnieść ciasto.

Na stolnicy posypanej mąką zagniatać dalej ciasto, dosypując mąkę. Tak by się maksymalnie zużyła. Odrywać ciasto po kawałku, zrolować grube wałki, a następnie pociąć je po skosie na „kopytka”.

W dużym, szerokim garnku zagotować wodę i delikatnie przełożyć kopytka do wrzątku. Gotować na małym ogniu 4 minuty od momentu wypłynięcia, co jakiś czas mieszając 

Natkę pietruszki drobno posiekać, wymieszać z pozostałą oliwą i 2 łyżkami wody, przyprawić szczyptą soli i pieprzem. Kopytka polać oliwą, podawać z pomidorkami i rukolą.