Japoniec dietetyczny

Japoniec dietetyczny

Przygotowanie:

Składniki:


300 g Mak niebieski mielony


350 g Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu


600 g Jabłko


80 g Kasza manna


240 g Jaja kurze całe


50 g Masło


30 g Skórka pomarańczowa


30 g Rodzynki suszone


20 g Stewii w proszku (4 łyżeczki)


5 g Proszek do pieczenia


15 g Cukru pudru


50 g Czekolada gorzka


Aromat migdałowy



Mleko podgrzać z masłem i aromatem migdałowym. Gorącym mlekiem zalewać mak (w dużej misce), wymieszać i odstawić do napęcznienia na ok. 20 minut. Jeśli mak jest niezmielony, najpierw należy przepuścić go trzykrotnie przez maszynkę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do maku. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem, dodać do maku i wymieszać. Wsypać kaszę manną, proszek do pieczenia oraz rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę lub dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 45-55 minut.
Po upieczeniu ciasta rozpuścić na parze gorzką czekoladę i polać nią stygnące ciasto.




Całość podzielić na 20 kawałków, wówczas:


1 porcja= 170 kcal