Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowana to ciekawa propozycja na Wielkanocne śniadanie, która zaskoczy Cię swoim smakiem.

Jajka faszerowane pieczarkami

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia: 312 kcal
  • Białko: 19,4 g
  • Tłuszcze: 22,9 g
  • Węglowodany: 9,9 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,5 g

Składniki na 1 porcję:

  • 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
  • 50 g Pieczarki
  • 30 g Cebula
  • 20 g Jogurt grecki
  • 40 g Awokado
  • 5 g Masło klarowane
  • Koperek, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki i cebulę pokroić drobno, a następnie poddusić na patelni na maśle. Jajka ugotować na twardo i obrać a następnie przekroić na pół. Delikatnie wyjąć żółtka z każdej z połówek. Żółtka, awokado, jogurt, koperek oraz przyprawy zmiksować na gładką masę. Do masy wmieszać podduszone i ostudzone pieczarki oraz cebulę. Tak masą należy nafaszerować białka i posypać koperkiem.