Fit ciastka z batatów i masła orzechowego

Warto upiec je jeszcze przed świętami, jako prezent dla Świętego Mikołaja - podjadanie do porannej kawki wskazane!

Fit ciastka z batatów i masła orzechowego

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 159 kcal
  • Białko: 4,72 g
  • Tłuszcze: 7,34 g
  • Węglowodany: 21 g

Składniki na 12 sztuk:

  • Batat 420 g - ok. 300 g batata po obraniu
  • Jaja kurze (2 szt.)
  • Olej kokosowy (30 g)
  • Mąka owsiana (130 g)
  • Mąka migdałowa (zmielone migdały) 30 g
  • Masło orzechowe 100% 40 g
  • Ksylitol (30 g)
  • Syrop klonowy (5 g)

Przygotowanie:

Olej, jajka i ksylitol, syrop klonowy utrzeć mikserem w misce przez kilka minut. Dodać masło orzechowe i zmiksować dalej do powstania jednolitej masy. Następnie dodać mąki i miksować krótko do połączenia składników. Bataty obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Do ciasta dodać starte bataty, wymieszać, a następnie wyrobić ciasto rękoma. Formować w rękach ciasteczka (można je wykładać łyżką, bo masa jest klejąca). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach bez termoobiegu przez ok. 20 minut.