Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 159 kcal
- Białko: 4,72 g
- Tłuszcze: 7,34 g
- Węglowodany: 21 g
Składniki na 12 sztuk:
- Batat 420 g - ok. 300 g batata po obraniu
- Jaja kurze (2 szt.)
- Olej kokosowy (30 g)
- Mąka owsiana (130 g)
- Mąka migdałowa (zmielone migdały) 30 g
- Masło orzechowe 100% 40 g
- Ksylitol (30 g)
- Syrop klonowy (5 g)
Przygotowanie:
Olej, jajka i ksylitol, syrop klonowy utrzeć mikserem w misce przez kilka minut. Dodać masło orzechowe i zmiksować dalej do powstania jednolitej masy. Następnie dodać mąki i miksować krótko do połączenia składników. Bataty obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Do ciasta dodać starte bataty, wymieszać, a następnie wyrobić ciasto rękoma. Formować w rękach ciasteczka (można je wykładać łyżką, bo masa jest klejąca). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach bez termoobiegu przez ok. 20 minut.