Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 356kcal
- Białko: 7g
- Tłuszcze: 8g
- Węglowodany: 64g
Składniki na 12 rollsów:
- Na ciasto:
- Mąka pszenna (625g - 5 szklanek)
- Cukier (60g - ⅓ szklanki)
- Jaja kurze całe (60g - 1 sztuka)
- Drożdże suszone (7g - 1 paczka)
- Sól (3g -szczypta)
- Woda (240g - 1 szklanka)
- Masło (60g - 6 łyżek)
- Na nadzienie:
- Puree dyniowe (100g - ½ szklanki)
- Cukier (60g - ⅓ szklanki)
- Przyprawa korzenna (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i goździki lub gotowa przyprawa do dań z dyni)
- Polewa:
- Serek śmietankowy (80g - 8 łyżeczek)
- Masło (20g - 2 łyżki)
- Masło (20g - 2 łyżki)
- Mleko 2% (30g - 2 łyżki)
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta – Połączyć 2 szklanki mąki, cukier, suche drożdże i sól w dużej misce i mieszać, aż składniki się połączą. Wodę i masło umieścić w misce i podgrzać do roztopienia się masła. Dodać do masy mącznej wraz z jajkiem. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc lub odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
Nadzienie – Wymieszać puree z dyni z cukrem i przyprawą.
Ciasto rozwałkować i posmarować nadzieniem, następnie zwinąć w roladę i pokroić na 12 równych krążków (można użyć nitki, będzie łatwiej). Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopniach przez 25 do 30 minut lub do momentu, aż bułki staną się złotobrązowe. Ostudzić na metalowej kratce przez 10-15 minut przed lukrem.
Na lukier – w dużej misce ubić serek śmietankowy i masło. Powoli dodawać po 1 szklance przesianego cukru pudru, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodawać mleko po ½ łyżki na raz, aż lukier uzyska pożądaną konsystencję.