Dyniowe rollsy

Okres jesienno-zimowy obdarowuje nas dużą ilością dyni. Z tego warzywa nie tylko można zrobić krem dyniowy, ale także wiele pysznych wypieków. Dziś proponuję dyniowe rollsy, czyli bułeczki z nadzieniem z puree dyniowego z dodatkiem korzennych przypraw.

przepisy

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 356kcal
  • Białko: 7g
  • Tłuszcze: 8g
  • Węglowodany: 64g

Składniki na 12 rollsów:

  • Na ciasto:
  • Mąka pszenna (625g - 5 szklanek)
  • Cukier (60g - ⅓ szklanki)
  • Jaja kurze całe (60g - 1 sztuka)
  • Drożdże suszone (7g - 1 paczka)
  • Sól (3g -szczypta)
  • Woda (240g - 1 szklanka)
  • Masło (60g - 6 łyżek)
  • Na nadzienie:
  • Puree dyniowe (100g - ½ szklanki)
  • Cukier (60g - ⅓ szklanki)
  • Przyprawa korzenna (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i goździki lub gotowa przyprawa do dań z dyni)
  • Polewa:
  • Serek śmietankowy (80g - 8 łyżeczek)
  • Masło (20g - 2 łyżki)
  • Masło (20g - 2 łyżki)
  • Mleko 2% (30g - 2 łyżki)

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta – Połączyć 2 szklanki mąki, cukier, suche drożdże i sól w dużej misce i mieszać, aż składniki się połączą. Wodę i masło umieścić w misce i podgrzać do roztopienia się masła. Dodać do masy mącznej wraz z jajkiem. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc lub odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.

Nadzienie – Wymieszać puree z dyni z cukrem i przyprawą.

Ciasto rozwałkować i posmarować nadzieniem, następnie zwinąć w roladę i pokroić na 12 równych krążków (można użyć nitki, będzie łatwiej). Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopniach przez 25 do 30 minut lub do momentu, aż bułki staną się złotobrązowe. Ostudzić na metalowej kratce przez 10-15 minut przed lukrem.

Na lukier – w dużej misce ubić serek śmietankowy i masło. Powoli dodawać po 1 szklance przesianego cukru pudru, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodawać mleko po ½ łyżki na raz, aż lukier uzyska pożądaną konsystencję.