Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 227 kcal
- Białko: 12g
- Tłuszcze: 6g
- Węglowodany: 35g
Składniki na 3 porcje
- Tortille:
- 6 i 2/3 łyżki mąki pszennej, typ 1850 (100 g)
- 1/4 szklanki wody (60 ml)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 ml)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie (2 g)
- 1 szczypta soli (1 g)
- Nugetsy:
- 1 łyżka mąki pszennej, pełnoziarnistej (15 g)
- 3/4 sztuki mięsa z piersi indyka, bez skóry (80 g)
- 1/8 szklanki mleka, 2% (20 ml)
- 1/3 szklanki płatów kukurydzianych (12 g)
- 3 sztuki pomidorów koktajlowych (60 g)
- 1/5 sztuki papryki czerwonej (50 g)
- 1/8 sztuki sałaty (20 g)
- 1/2 plastra sera twarogowego, chudego (15 g)
- 1/2 łyżki nasion słonecznika, łuskanych (5 g)
- 1 łyżka szczypiorku (5 g)
- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu (6 g)
Przygotowanie:
Z podanych składników na domową tortillę zagnieść ciasto, wyrabiać ok 3 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut do odpoczęcia. Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na cieniutki placek. Smażyć na beztłuszczowej patelni do lekkiego zrumienienia ciasta aż powstaną bąble. Placki przykryć ręcznikiem aby nie wyschły. Uwaga! Można użyć gotowej tortilli pełnoziarnistej!
Pierś z indyka pokroić w paski. Z mąki, mleka i przyprawy przygotować ciasto. Płatki rozdrobnić przy użyciu melaksera. Mięso zamoczyć w cieście, a następnie obtoczyć w kukurydzianej panierce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25- 30 minut. Po upieczeniu przestudzić. Przygotowaną wcześniej tortillę posmarować serkiem, ułożyć na to sałatę, paprykę w paski, pomidorki koktajlowe, przestudzonego indyka, posypać szczypiorkiem i słonecznikiem, Zwinąć w rulon. Warzywa, które się nie zmieściły zapakować osobno.