Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Przygotowanie:

Sezon na cukinię przypada latem. Warto korzystać z tego wyjątkowego warzywa, dlatego że jest niskokaloryczne, ma niski indeks glikemiczny i można przyrządzić z niego wiele pysznych dań. Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na faszerowaną cukinię – przekonaj się, że jest pyszna!



Jedna porcja zawiera: 343 kcal, 35 g białka, 10 g tłuszczu i 33 g węglowodanów.



Składniki (1 porcja):

  • 400 g Cukinia (1 duża)
  • 100 g Wołowina (mielona)
  • 150 g Papryka (1/2 szt.)
  • 150 g Przecier pomidorowy lub pomidory z puszki (1/2 opakowania)
  • 50 g Cebula (1 szt.)
  • 15 g Papryka ostra – chilli (1/3 szt.)
  • 20 g Ser żółty (1 plaster)
  • Bazylia, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię wydrążyć i podpiec 10 minut w piekarniku. Miąższ drobno posiekać. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i dodać do miąższu z cukini i razem poddusić na patelni. Do warzyw dodać mięso mielone i przecier. Dusić razem około 10 minut. Na koniec dodać przyprawy. Wydrążoną cukinię wyjąć z piekarnika i nałożyć farsz mięsno-warzywny. Zetrzeć ser i posypać nim cukinię. Cukinię piec około 20-25 minut w piekarniku.



cukinia



Aleksandra Pasich Dietetyk Olsztyn-01

Aleksandra Pasich
dietetyk