Przygotowanie:
Upieczenie chleba nie jest trudnym zadaniem. Warto, chociaż na specjalne okazje, wygospodarować trochę czasu na przygotowanie własnego wypieku. Zapach i smak świeżo upieczonego chleba – tego nie da się opisać!
1 kromka o grubości 1,5 cm waży 79 g i ma ok. 157 kcal
Składniki:
- 100 g Płatki owsiane
- 250 g Mleko 1,5 % tłuszczu
- 250 g Woda
- 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
- 250 g Mąka pszenna pełnoziarnista
- 250 g Mąka żytnia, typ 2000 (pełnoziarnista)
- 50 g Drożdże piekarskie prasowane
- 50 g Słonecznik, nasiona
- 5 g Cukier brązowy
Sposób przygotowania:
Mąki, mleko, wodę, jajko, drożdże, płatki, cukier i szczyptę soli wymieszać ze sobą, ciasto można zagnieść rękoma lub użyć miksera. Dodać słonecznik, ponownie wymieszać, w razie potrzeby, jeśli ciasto będzie za gęste można dodać wody. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik. W piekarniku elektrycznym piec chleb nieco ponad godzinę, pierwsze 15 minut w temp. 175 stopniach, potem obniżyć do 150 stopni, by chleb wypiekł się w środku. W trakcie pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową, by skórka się nie spiekła.
Aleksandra Pyznarska-Pupel
Biuro Zarządu