Chiński kurczak z porem, papryką i mango, ryż zasmażany z jajkiem i sezamem

Przygotowanie:

Chyba nawet największy tradycjonalista lubi czasem zjeść coś mniej oczywistego. Dzisiejsza propozycja na obiad aromatyczny chiński kurczak z warzywami w sosie sojowym z dodatkiem ryżu zasmażonego z jajkiem i nasionami sezamu.

 Składniki – 2 porcje:

  • 200 g – Mięso z piersi kurczaka bez skóry
  • 100 g – Por
  • 200 g – Papryka
  • 200 g – Mango
  • 20 g – Olej rzepakowy uniwersalny
  • 10 g – Miód pszczeli
  • Czosnek (ząbek), imbir, sos sojowy (2 łyżki), szczypiorek, cukier trzcinowy (1 łyżeczka), ocet jabłkowy (2 łyżki), mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
  • 100 g – Ryż brązowy
  • 60 g – Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 10 g – Sezam, nasiona
  • Szczypiorek

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić lekko solą i pieprzem. Przygotować sos: sos wymieszać z cukrem, octem jabłkowym. Pora pokroić w półpierścienie, paprykę i mango w paski. Gdy mięso będzie rumiane dodać starty czosnek i imbir oraz paprykę i pora, a po 2 minutach dodać mango i przygotowany wcześniej sos. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wody i dodać do warzyw.

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie przełożyć na patelnię lub do rondelka z grubym dnem, dodać jajko i energicznie mieszać do ścięcia jajka. Całość wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze dotyczą 1 porcji:

  • Kcal 570 kcal
  • Białko 33 g
  • Tłuszcz 19 g
  • Węglowodany 75 g
  • Błonnik 10 g

 

Dietetyk_Justyna Walerowska-Madej

Justyna Walerowska-Madej


dietetyk