Przygotowanie:
Chyba nawet największy tradycjonalista lubi czasem zjeść coś mniej oczywistego. Dzisiejsza propozycja na obiad aromatyczny chiński kurczak z warzywami w sosie sojowym z dodatkiem ryżu zasmażonego z jajkiem i nasionami sezamu.
Składniki – 2 porcje:
- 200 g – Mięso z piersi kurczaka bez skóry
- 100 g – Por
- 200 g – Papryka
- 200 g – Mango
- 20 g – Olej rzepakowy uniwersalny
- 10 g – Miód pszczeli
- Czosnek (ząbek), imbir, sos sojowy (2 łyżki), szczypiorek, cukier trzcinowy (1 łyżeczka), ocet jabłkowy (2 łyżki), mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
- 100 g – Ryż brązowy
- 60 g – Jaja kurze całe (1 szt.)
- 10 g – Sezam, nasiona
- Szczypiorek
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić lekko solą i pieprzem. Przygotować sos: sos wymieszać z cukrem, octem jabłkowym. Pora pokroić w półpierścienie, paprykę i mango w paski. Gdy mięso będzie rumiane dodać starty czosnek i imbir oraz paprykę i pora, a po 2 minutach dodać mango i przygotowany wcześniej sos. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wody i dodać do warzyw.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie przełożyć na patelnię lub do rondelka z grubym dnem, dodać jajko i energicznie mieszać do ścięcia jajka. Całość wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze dotyczą 1 porcji:
- Kcal 570 kcal
- Białko 33 g
- Tłuszcz 19 g
- Węglowodany 75 g
- Błonnik 10 g