Dr Elisabeth Weichselbaum ostrzega, że dieta wysokobiałkowa, przy niewielkim spożyciu błonnika często powoduje silne zaparcia, ale to nie jedyna przyczyna dla której powinno się rozważyć jej stosowanie.
Inne zagrożenia wynikające z diety Dukana:
-Efekt jo-jo – mimo zapewnień autora diety o braku efektu jo-jo, wiele osób, ją stosujących, szybko powróciło do wagi wyjściowej. Powodem jest nasilone łaknienie i zwiększona ochota na jedzenie.
–Kwasica ketonowa– produktem ubocznym spalania tłuszczów są ciała ketonowe, a ich kumulacja prowadzi do wzrostu kwasowości krwi, określanej jako kwasica ketonowa. Kwasica prowadzi co utraty łaknienia, nudności, bóli brzucha i wymiotów, a to tylko niektóre z objawów.
-Zaparcia– znaczny niedobór błonnika prowadzi do zaparć.
-Zmęczenie, zaburzenia koncentracji.
-Niedobory składników mineralnych– Dieta Dukana może być przyczyną niedoboru mikro- i makroskładników mineralnych, głównie wapnia, magnezu i potasu. Ponieważ ich wchłanianie w przypadku dużej zawartości białka, jest utrudnione.
-Miażdżyca– stosowanie diety Dukana powoduje wzrost cholesterolu LDL we krwi, spowodowanego nieograniczonym spożyciem, wraz z produktami zwierzęcymi – tłuszczów nasyconych.
-Zaburzenia wodno – elektrolitowe– dieta Dukana ze względu na niedobory sodu i potasu może prowadzić do zaburzeń równowagi elektrolitowej w organizmie wraz z jej wieloma niekorzystnymi następstwami zdrowotnymi.
-Niedobory antyoksydantów- niedobory w diecie dotyczą nie tylko składników mineralnych, ale również pełniących rolę antyoksydantów roślinnych walczących z wolnymi rodnikami: ß-karotenu i witaminy E oraz C, a także polifenoli, występujących w warzywach i owocach. Antyoksydanty wzmacniają odporność, zapobiegających chorobom cywilizacyjnym. Ilość warzyw i owoców w diecie Dukana jest zdecydowanie zbyt niska.
–Osteoporoza– nadmiar białka to także wzmożona praca i zwiększona filtracja nerek powodująca znaczną i niebezpieczną utratę wapnia z kośćca, co może doprowadzić do osteoporozy.
-Nadciśnienie i kamica nerkowa- białko spożywane w nadmiarze może prowadzić do kamicy nerkowej i niewydolności nerek, co w skrajnych przypadkach kończy się dializami. Choroba ta polega na tworzeniu się złogów ze składników moczu i ich odkładaniu w obrębie układu moczowego. Udowodniono, że duży wzrost liczby zachorowań łączy się ze zwiększonym spożyciem białka zwierzęcego i niewystarczającą ilością przyjmowanych płynów.
-Hiperwitaminoza – uszkodzenie wątroby- przy spożywaniu białek w nieograniczonych ilościach może dojść do hiperwitaminozy – nadmiaru witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a po pewnym czasie do uszkodzenia wątroby, w której są magazynowane.
-Dna moczanowa- długotrwałe zakwaszenie organizmu, spowodowane dietą bogatą w białka a ubogą w węglowodany, może zwiększyć ryzyko rozwoju dny moczanowej. Polega ona na odkładaniu się złogów kryształków moczanów w mięśniach, w tkance podskórnej i stawach, co prowadzi do zapalenia stawów.
-Przewlekła choroba nerek- dieta Dukana może mieć niekorzystny wpływ na pracę nerek i wątroby, zwłaszcza gdy narządy te są uszkodzone, a więc gdy zalecana jest dieta ubogo białkowa.
-Ryzyko zgonu– dotychczasowe badania wskazują, iż diety nisko węglowodanowe, w tym wysokobiałkowe mogą zwiększać ryzyko zgonów sercowo-naczyniowych i zgonów ogółem.
Na czym polega i co się je dieta Dukana dowiedz się z (cz.1) KLIKNIJ
Podsumowanie.
Znane są motywy osób, które stosują tę dietę mimo to, niezrozumiałe jest godzenie się z powyżej opisanymi zagrożeniami jakie niesie stosowanie tej diety. Choć wiele osób stosujących dietę Dukana osiąga spadek wagi, to zdaniem specjalistów od żywienia i lekarzy jest ona bardzo niebezpieczna.
Szukasz diety, ale nie wiesz którą wybrać?
Zapytaj eksperta o najlepszą dietę dla Ciebie i postaw na racjonalne odchudzanie [SZUKAJ]
Kamil Kaczmarczyk – dietetyk