Przygotowanie:
Często naszą dietę łączymy z regularną aktywnością fizyczną. Około 2-3 godziny przed treningiem lub ćwiczeniami powinniśmy
zjeść niskotłuszczowy posiłek bogaty w węglowodany złożone, które przez okres wysiłku fizycznego powoli będą nam dostarczać energii.
Dobrą propozycją w tym przypadku jest makaron pełnoziarnisty, który możemy wykorzystać na rozmaite sposoby.
Przepis na jedną porcję – 380 kalorii, 28 g białka, 2 g tłuszczu, 63 g węglowodanów
- 70 g makaronu pełnoziarnistego
- 80 g chudego twarogu
- 2 łyżki mleka (około 30 ml)
- cynamon
- 10 g rodzynek
- łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka miodu
Odważony makaron wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody (można przełamać nitki w pół lub użyć makaronu pełnoziarnistego w innych kształtach np rurki).
Gotujemy wg opisu na opakowaniu tak długo, aby makaron nie był rozgotowany (raczej al dente).
W międzyczasie twaróg łączymy z miodem, cynamonem i mlekiem w jednolitą masę.
Imbir obieramy i ucieramy na najmniejszych oczkach tarki (można użyć mniejszej ilości wg preferencji).
Na gotowy, odcedzony makaron nakładamy serek, na wierzch utarty imbir, a całość posypujemy rodzynkami i odrobiną cynamonu.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com