Przygotowanie:
Wartość odżywcza:
- Kalorie na wszystkie kulki (20): 2184
- Węglowodany: 204 g
- Białka: 32,3 g
- Tłuszcze: 147 g
Składniki na ok. 20 kulek:
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- ¾ wiórków kokosowych
- 5 łyżek cukru pudru lub innego dowolnego słodziła
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- ok. 25 – 30 g migdałów
- ½ szklanki wiórków dodatkowo do obtoczenia kulek
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy w garnku wraz z 2,5 szklankami wody oraz mleczkiem kokosowym. Migdały zalewamy gorącą wodą (łatwiej będzie odłączyć skorupkę). Gdy ugotowana kasza lekko przestygnie to dodajemy do niej wiórki kokosowe, posiekane migdały, cukier puder lub wybrane słodziło. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki, blendujemy na jasną masę, wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut ( aby łatwiej uformować kulki). Z zimnej masy jaglanej formujemy rękami kulki (ok. 20). Uformowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki wkładamy do lodówki na około godzinę.