mgr inż. Elżbieta Bujak

Jestem absolwentką Akademii Rolniczej w Krakowie i uczestniczką studiów podyplomowych Dietetyki i Planowania Żywienia w Wyższej Szkole Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych w Kielcach. Ukończyłam szkolenie SOIT uzyskując tytuł Specjalisty Przyjaznego Insulinoopornym. Posiadam przygotowanie pedagogiczne, co pozwala mi świetnie współpracować również z małymi pacjentami. Jako dietetyk staram się walczyć z pojmowaniem diety, jako czasu „udręki”, w którym przez pewien okres trzeba być głodnym i odmawiać sobie wszelkich „żywieniowych przyjemności”.

Często, gdy rozmawiamy o czasie trwania diety (dwa, trzy tygodnie, a nawet więcej), słyszę pytanie „Co potem? Jak nie zaprzepaścić efektów mojej pracy?” Może właśnie dlatego nie lubię słowa dieta. Większość osób które mnie odwiedzają dziwi się, że moje jadłospisy nie są restrykcyjne i można jeść wszystko albo prawie wszystko. Stawiam na zmianę nawyków żywieniowych nie tylko na czas naszych spotkań, ale na stałe! Chodzi przecież o to, żeby pacjent czuł się ze sobą i swoim ciałem dobrze nie tylko w czasie trwania naszych spotkań, ale również kiedy nasza współpraca już się zakończy.

Dążę do tego, żebyś mógł funkcjonować zdrowo każdego dnia, nawet wtedy, kiedy warunki nie są sprzyjające „byciu fit”! do każdego podchodzę bardzo indywidualnie. Dlaczego? Ponieważ każdy z Was to inna historia. Jest pani z biura, która może jeść regularnie bo praca na to pozwala, jest nauczyciel, który ma 5 minut przerwy na zjedzenie posiłku, a wreszcie kierowca ciężarówki, spędzający większość czasu poza domem. Ważne, żeby każdy z Was był szczęśliwy i czuł się dobrze sam ze sobą, a ja mam satysfakcję, że mogę w tym uczestniczyć.

Specjalizuję się w dietach odchudzających, dietoterapii chorób tarczycy, insulinooporności, żywieniu dzieci i młodzieży. Jestem wielką fanką aktywnego stylu życia, biegam i uprawiam Nordic Walking, do czego również zachęcam moich podopiecznych.

Publikacje, konferencje, kursy:

  • Kurs „Dietetyka Sportowa”, marzec 2016
  • Kurs „Żywienie w chorobach tarczycy”, listopad 2015
  • Kurs „Najlepsze alegorytmy dietetyczne w chorobach cywilizacyjnych i autoimmunologicznych” 27.11.2016-16.09.2017
  • Szkolenie „Żywienie w chorobie Hashimoto”, styczeń 2016
  • Szkolenie „Dieta eliminacyjna z rotacją w nadwrażliwości pokarmowej IgG zależnej”, październik 2015
    Szkolenie ”Dieta bezglutenowa bez wymówek-jak nie przeoczyć celiakii ora jak zapewnić pacjentom zdrowie na długie lata” lipiec 2017
  • Warsztaty „Praca z małym pacjentem w gabinecie dietetyka przy wykorzystaniu technik psychodietetycznych i coachingowych” październik 2017
  • Konferencja naukowo-szkoleniowa „Żywienie dziecka wczoraj i dziś” Kraków, maj 2016
  • Konferencja „Dietoterapia w Chorobach Cywilizacyjnych” Warszawa, maj 2016
  • Kurs „Instruktor Nordic Walking”, marzec 2016
  • Konferencja „Czy otyłość ma płeć?” Białystok, wrzesień 2015
  • I Ogólnopolska Konferencja” Insulinoopornośc problem XXI wieku” czerwiec 2017
  • II Ogólnopolska Konferencja „Insulinooporność – problem XXI wieku” czerwiec 2018
  • Specjalista Przyjazny Insulinoopornym Szkolenie SOIT, grudzień 2018
  • Szkolenie „Insulinooporność a aktywność fizyczna” Kwiecień 2019
  • Szkolenie „Morfologia, mineralizacja – diagnostyka i dietoterapia” Czerwiec 2019