Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 75 kcal
- Białko: 2g
- Tłuszcze: 4g
- Węglowodany: 8g
Składniki:
- 60 g masło
- 160 ml woda
- 80 g mąka pszenna
- 80 g mąka owsiana
- 1 jajko
- 2 łyżeczki erytrolu
- Do polania 50 g czekolada gorzka, maliny.
Przygotowanie:
Rozpuść masło w małym garnuszku, dodaj wodę i erytrol. Cały czas mieszaj do połączenia składników. Podgrzewaj aż zacznie wrzeć, dodaj mąki i wymieszaj na jednolitą masę. Pozostaw na kilka minut do schłodzenia. Dodaj jajko i uformuj małe kulki. Nakładaj kulki na rozgrzana gofrownicę, wcześniej posmarowana olejem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, maliny podgrzej w garnuszku. Polej gofry i smakuj z najbliższym.