Walentynkowe gofry

Walentynkowe gofry to romantyczna uczta dla podniebienia. To danie wprawi Cię w wyjątkowy nastrój i jest idealne do dzielenia się z najbliższymi, nie tylko w Walentynki.

Walentynkowe gofry

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 75 kcal
  • Białko: 2g
  • Tłuszcze: 4g
  • Węglowodany: 8g

Składniki:

  • 60 g masło
  • 160 ml woda
  • 80 g mąka pszenna
  • 80 g mąka owsiana
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki erytrolu
  • Do polania 50 g czekolada gorzka, maliny.

Przygotowanie:

Rozpuść masło w małym garnuszku, dodaj wodę i erytrol. Cały czas mieszaj do połączenia składników. Podgrzewaj aż zacznie wrzeć, dodaj mąki i wymieszaj na jednolitą masę. Pozostaw na kilka minut do schłodzenia. Dodaj jajko i uformuj małe kulki. Nakładaj kulki na rozgrzana gofrownicę, wcześniej posmarowana olejem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, maliny podgrzej w garnuszku. Polej gofry i smakuj z najbliższym.