Przygotowanie:
Błyskawiczna w przygotowaniu, prawie o połowę mniej kaloryczna, przy zachowaniu tego co w szarlotce najcenniejsze –
aromatycznego cynamonu i soczystych, pieczonych jabłek 🙂
Przepis na 6 porcji/ 1 porcja to 178 kcal
- 150 g Otręby owsiane
- 50 g Jogurt naturalny, 2% tłuszczu
- 60 g Jaja kurze całe
- 10 g Miód pszczeli
- 800 g Jabłko
- 20 g Rodzynki
- 10 g Cukier waniliowy
- Cynamon
Otręby owsiane, jajko, jogurt i miód wyrobić na jednolitą masę. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, które następnie pociąć na małe plasterki i obficie posypać cynamonem. Rodzynki wypłukać i zaparzyć wrzątkiem. Niedużą okrągłą blaszkę wyłożyć masą otrębową z podwyższonym brzegiem. Na masie ułożyć jabłka i rodzynki, po czym posypać cukrem waniliowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 180 na 20-30 min, aż brzegi się zarumienią.