Razowe ciasto bananowe

Razowe ciasto bananowe

Przygotowanie:

Przedstawiamy przepis na zdrowe ciasto. Tak, ciasto mo偶e by膰 zdrowe 馃檪

Chlebek bananowy to ameryka艅skie ciasto, kt贸re przypomina s艂odki chleb. W tym przepisie baz膮 jest pe艂noziarnista m膮ka, wi臋c ciasto jest dobrym 藕r贸d艂em b艂onnika pokarmowego. Przygotowane bez dodatku cukru i 艣rodk贸w s艂odz膮cych. Sw贸j s艂odki smak uzyskuje dzi臋ki owocom i orzechom, kt贸re s膮 藕r贸d艂em witamin i sk艂adnik贸w mineralnych. Idealny na drugie 艣niadanie, podwieczorek lub s艂odk膮 przek膮sk臋.

Warto艣膰 kaloryczna 1 porcji (50g):

  • energia: 111,5 kcal;
  • bia艂ko: 2,5 g;
  • t艂uszcze: 3,4 g;
  • w臋glowodany: 16,4 g;
  • b艂onnik pokarmowy: 1,8 g.
  • Sk艂adniki:

  • M膮ka 偶ytnia razowa – 1 szklanka / 130 g
  • M膮ka orkiszowa – 1 szklanka / 130 g
  • S贸l – 1/2 艂y偶eczki / 3 g
  • Soda oczyszczona – 1 艂y偶eczka / 6 g
  • Suszone morele – 5 sztuk / 50 g
  • Suszone figi – 4 sztuki / 60 g
  • Orzechy, nerkowce – 1 gar艣膰 / 35 g
  • Jajka – 2 sztuki / 120 g
  • Banany, mocno dojrza艂e – 2 du偶e sztuki / 400 g
  • Jab艂ko – 1 sztuka / 150 g
  • Jogurt naturalny – 1/2 szklanki / 125 g
  • Oliwa z oliwek – 3 艂y偶ki / 30 g
  • Czekolada gorzka – 5 kostek / 50 g
  • Cynamon, kardamon – Wg uznania
  • Spos贸b przygotowania:


    Przygotowa膰 form臋 keksow膮, wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrza膰 do 165 stopni.Obydwie m膮ki przesia膰 do du偶ej miski i doda膰 wszystko, co pozosta艂o na sitku (otr臋by). Doda膰 s贸l, sod臋, cynamon, kardamon. Wymiesza膰. Doda膰 posiekane suszone morele, figi, orzechy i czekolad臋. Ponownie wymiesza膰.Do drugiej miski wbi膰 jajka, doda膰 oliw臋, jogurt. Miesza膰 a偶 masa stanie si臋 jednolita, nast臋pnie doda膰 rozgniecione widelcem lub zblendowane banany i wymiesza膰 艂y偶k膮. Po艂膮czy膰 sk艂adniki suche z mokrymi. Miesza膰, a偶 masa b臋dzie jednolita. Doda膰 do masy pokrojone jab艂ko (nie obieraj ze sk贸rki).Mas臋 wy艂o偶y膰 do przygotowanej formy i wstawi膰 do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny. Wyj膮膰 z piekarnika, ostudzi膰 ciasto. Pokroi膰 w plastry. Mo偶na podawa膰 z jogurtem naturalnym i otr臋bami lub domowymi powid艂ami. Smacznego!

    Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com

    Anna Raywer

    Anna Raywer
    dietetyk