Razowe ciasto bananowe

Razowe ciasto bananowe

Przygotowanie:

Przedstawiamy przepis na zdrowe ciasto. Tak, ciasto może być zdrowe 🙂

Chlebek bananowy to amerykańskie ciasto, które przypomina słodki chleb. W tym przepisie bazą jest pełnoziarnista mąka, więc ciasto jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Przygotowane bez dodatku cukru i środków słodzących. Swój słodki smak uzyskuje dzięki owocom i orzechom, które są źródłem witamin i składników mineralnych. Idealny na drugie śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę.

Wartość kaloryczna 1 porcji (50g):

  • energia: 111,5 kcal;
  • białko: 2,5 g;
  • tłuszcze: 3,4 g;
  • węglowodany: 16,4 g;
  • błonnik pokarmowy: 1,8 g.
  • Składniki:

  • Mąka żytnia razowa – 1 szklanka / 130 g
  • Mąka orkiszowa – 1 szklanka / 130 g
  • Sól – 1/2 łyżeczki / 3 g
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka / 6 g
  • Suszone morele – 5 sztuk / 50 g
  • Suszone figi – 4 sztuki / 60 g
  • Orzechy, nerkowce – 1 garść / 35 g
  • Jajka – 2 sztuki / 120 g
  • Banany, mocno dojrzałe – 2 duże sztuki / 400 g
  • Jabłko – 1 sztuka / 150 g
  • Jogurt naturalny – 1/2 szklanki / 125 g
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki / 30 g
  • Czekolada gorzka – 5 kostek / 50 g
  • Cynamon, kardamon – Wg uznania
  • Sposób przygotowania:


    Przygotować formę keksową, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 165 stopni.Obydwie mąki przesiać do dużej miski i dodać wszystko, co pozostało na sitku (otręby). Dodać sól, sodę, cynamon, kardamon. Wymieszać. Dodać posiekane suszone morele, figi, orzechy i czekoladę. Ponownie wymieszać.Do drugiej miski wbić jajka, dodać oliwę, jogurt. Mieszać aż masa stanie się jednolita, następnie dodać rozgniecione widelcem lub zblendowane banany i wymieszać łyżką. Połączyć składniki suche z mokrymi. Mieszać, aż masa będzie jednolita. Dodać do masy pokrojone jabłko (nie obieraj ze skórki).Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny. Wyjąć z piekarnika, ostudzić ciasto. Pokroić w plastry. Można podawać z jogurtem naturalnym i otrębami lub domowymi powidłami. Smacznego!

    Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com

    Anna Raywer

    Anna Raywer
    dietetyk