Przygotowanie:
Przedstawiamy przepis na zdrowe ciasto. Tak, ciasto może być zdrowe 🙂
Chlebek bananowy to amerykańskie ciasto, które przypomina słodki chleb. W tym przepisie bazą jest pełnoziarnista mąka, więc ciasto jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Przygotowane bez dodatku cukru i środków słodzących. Swój słodki smak uzyskuje dzięki owocom i orzechom, które są źródłem witamin i składników mineralnych. Idealny na drugie śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę.
Wartość kaloryczna 1 porcji (50g):
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotować formę keksową, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 165 stopni.Obydwie mąki przesiać do dużej miski i dodać wszystko, co pozostało na sitku (otręby). Dodać sól, sodę, cynamon, kardamon. Wymieszać. Dodać posiekane suszone morele, figi, orzechy i czekoladę. Ponownie wymieszać.Do drugiej miski wbić jajka, dodać oliwę, jogurt. Mieszać aż masa stanie się jednolita, następnie dodać rozgniecione widelcem lub zblendowane banany i wymieszać łyżką. Połączyć składniki suche z mokrymi. Mieszać, aż masa będzie jednolita. Dodać do masy pokrojone jabłko (nie obieraj ze skórki).Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny. Wyjąć z piekarnika, ostudzić ciasto. Pokroić w plastry. Można podawać z jogurtem naturalnym i otrębami lub domowymi powidłami. Smacznego!
Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com
Anna Raywer
dietetyk