
Przygotowanie:
Przedstawiamy przepis na zdrowe ciasto. Tak, ciasto mo偶e by膰 zdrowe 馃檪
Chlebek bananowy to ameryka艅skie ciasto, kt贸re przypomina s艂odki chleb. W tym przepisie baz膮 jest pe艂noziarnista m膮ka, wi臋c ciasto jest dobrym 藕r贸d艂em b艂onnika pokarmowego. Przygotowane bez dodatku cukru i 艣rodk贸w s艂odz膮cych. Sw贸j s艂odki smak uzyskuje dzi臋ki owocom i orzechom, kt贸re s膮 藕r贸d艂em witamin i sk艂adnik贸w mineralnych. Idealny na drugie 艣niadanie, podwieczorek lub s艂odk膮 przek膮sk臋.
Warto艣膰 kaloryczna 1 porcji (50g):
Sk艂adniki:
Spos贸b przygotowania:
Przygotowa膰 form臋 keksow膮, wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrza膰 do 165 stopni.Obydwie m膮ki przesia膰 do du偶ej miski i doda膰 wszystko, co pozosta艂o na sitku (otr臋by). Doda膰 s贸l, sod臋, cynamon, kardamon. Wymiesza膰. Doda膰 posiekane suszone morele, figi, orzechy i czekolad臋. Ponownie wymiesza膰.Do drugiej miski wbi膰 jajka, doda膰 oliw臋, jogurt. Miesza膰 a偶 masa stanie si臋 jednolita, nast臋pnie doda膰 rozgniecione widelcem lub zblendowane banany i wymiesza膰 艂y偶k膮. Po艂膮czy膰 sk艂adniki suche z mokrymi. Miesza膰, a偶 masa b臋dzie jednolita. Doda膰 do masy pokrojone jab艂ko (nie obieraj ze sk贸rki).Mas臋 wy艂o偶y膰 do przygotowanej formy i wstawi膰 do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny. Wyj膮膰 z piekarnika, ostudzi膰 ciasto. Pokroi膰 w plastry. Mo偶na podawa膰 z jogurtem naturalnym i otr臋bami lub domowymi powid艂ami. Smacznego!
Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com
Anna Raywer
dietetyk